A shavette speciális szegmense a borotváknak. Nevezhetjük eldobható pengés borotvakésnek is, amire kinézetre hasonlít, ám se nem kés, se nem biztonsági borotva.  A biztonsági borotvával ellenben, a shavette közvetlen rálátást biztosít a vágási felületre, félpengéit nem élezik újra, a borbélyok pedig nem használják kétszer ugyanazt a shavette pengét. A Shavette eredetileg a Dovo Solingen márkaneve, akik legelőször gyártottak ilyen borotvákat – Dovo Shavette borotvát és hozzávaló eldobható pengéket könnyen beszerezhetsz az Extrametálnál is – majd később az elnevezés márkától függetlenül általánossá vált.

A legelső shavette-eket az 1980-as években a borbélyok számára készítették, akik legfőképpen hajvágásra használták őket, mivel könnyebb hozzáférést engedtek a barkó, hajvonal és nyakvonal formálásához (az egyik akkoriban népszerű márka, a Durham Duplex shavette mai formája a kutyakozmetikák kedvelt eszköze). A lényeg az eldobható penge volt, ami megfelelő alternatívaként szolgált a borbélyüzletekben folyamatosan, többször használt borotvakésekre, amiknél fennállt a vér útján terjedő HIV fertőzések veszélye. Az akkori egészségügyi szabályozások értelmében a borotvakések pengéit minden használat után hőkezelni kellett, ami hosszútávon roncsolta a pengét és fölösleges időt és energiát jelentett a borbélynak. A shavette eldobható pengéinél az ilyesmi nem jelentett gondot.

Kinézetbeli hasonlóságokon kívül, a shavette-knek semmi közük nincs a hagyományos borotvakésekhez. Azoknak ajánlott, akik kezdőként szeretnék kipróbálni a késsel való borotválkozást és nem akarnak bőrözéssel, élezéssel foglalkozni, vagy kényelmes átmenetet jelenthet a biztonsági borotvakészülékekről a borotvakésekre való áttérésnél. Emellett gyakran használják utazások alkalmával, hiszen könnyebb, mint a hagyományos borotvakés, pengéje keményebb és rövidebb és talán kevésbé fáj érte a szív, ha megrongálódik, mint egy minőségi tradicionális borotvakés esetében.

A shavette pengék kétfélék lehetnek. A hagyományos kétoldalas DE pengét félbetörve használják, aminek előnye, hogy nagyon éles, keresettsége miatt pedig könnyen hozzáférhető. A közepesen hosszú, egyoldalas SE borotvapenge közelebb áll a hagyományos borotvakés pengéjéhez, ám csak szakkereskedésben beszerezhető.

A shavette-k máig használatban vannak, nem csak borbélyok, de a „nedves” borotválkozás hívei körében is, mint tanuló- vagy utazóborotvák. Holott érdemes észben tartani, hogy eredetileg hajvágásra tervezték őket.