A tradicionális borotválkozás köztudatba való visszatérése kifejezetten pozitívnak mondható. Miért? Az elmúlt években a borotválkozás egy lett azon reggeli teendők közt, amiket sietve el kell végezned, mielőtt munkába indulsz, pusztán azért, hogy ne barlanglakóként jelenj meg az irodában vagy szeretteid előtt. Akár teljesen lecsupaszítod magad, akár a szakálladon igazítasz, a borotválkozás olyan tevékenység, mellyel minden férfinak szembe kell néznie egy héten többször is, és bizony mikor, megvágod az arcod, vagy a barátnőd kölcsön kéri a borotvád, az egész folyamat kissé veszít fényéből.

Egy átlagos férfi legalább 3000 órát tölt borotválkozással életében; ebből kiindulva megéri, hogy az ember helyesen csinálja. Ideje ténylegesen visszatérni a borotválkozás aranykorához, mikor őseink büszkék voltak megjelenésükre és a módra, ahogy azt elérték – mikor a borotválkozás szinte meditációt és a napra való felkészülést jelentette. Úgyhogy felejtsd el az eltompult műanyag borotvákat, amikkel kapkodva áthúzod az arcod percekkel indulás előtt, hiszen az új technikák kipróbálása már akkor megéri, ha elkerülheted arcod felszabdalását és irritációját. Ezt észben tartva állítottuk össze ezt a rövid útmutatót a wet shavingről.

Mi a wet shaving?

Ezt valószínűleg az elnevezésből kitaláltad: a wet shaving nem más, mint vizes vagy vízzel való borotválkozás. A hagyományos wet shavinghez szükséges borotvaszappan vagy krém, amit egy borotvapamacs segítségével vihetsz fel az arcodra. Ezek a pamacsok állati és szintetikus sörtéből is készülhetnek, markolatuk elkészítéséhez pedig kismillió féle különböző anyagot használnak, így megtalálhatod a személyedhez legközelebb állót. A tradicionális borotválkozáshoz egypengés borotva dukál, ami lehet klasszikus borotvakés vagy cserélhető pengés biztonsági borotvakészülék.

A wet shaving előnyei

A tradicionális borotválkozás biztosítja a legtisztább borotválkozást és a legsimább bőrt. Csökkenti a borotválkozással járó kellemetlen érzést, mint a bőrégést és megelőzhetők vele a benőtt szőrszálak. Sok férfi gondolja úgy, hogy érzékeny a bőre, mert borotválkozás közben bőrirritáció lép fel. A valóságban, azonban a borotválkozás legtöbb negatív hatása a borotva típusából vagy annak nem megfelelő kezeléséből, a nedvesítés hiányából vagy rossz minőségű termékek használatából fakad. A klasszikus vizes borotválkozás finomabb a bőrön és csökkenti vagy akár teljesen megszűnteti az addig felmerülő kényelmetlenségeket és bőrirritációt.

Ezen túl, a wet shaving jóval gazdaságosabb lehet, mint a műanyag eldobható borotvák tengerének megvásárlása. Bár, egy borotvakés vagy biztonsági borotva és hozzájuk való borotvapamacs húzós befektetésnek tűnhet, hosszútávon mindenképpen megtérül. Ezek az eszközök akár egy életen át elkísérnek, ha tudod, hogy kell velük bánni, a biztonsági borotvakészülékhez való pengék jóval olcsóbbak és a borotvaszappan vagy krém is tovább tart, mint a hab vagy a gél. Arról nem beszélve, hogy ezek az eszközök kifejezetten környezetbarátok és szinte nulla mennyiségű hulladékot termelnek.

Aztán ott vannak a kevésbé materiális okok is: a hagyományos wet shaving kellemes reggeli rituálé, mellyel felkészülsz az eljövő napra. Azon túl, hogy rendkívül férfias tevékenység, a jó minőségű eszközök használata megadja a luxus és felfrissülés élményét, illetve a szakértelem, a tudom-mit-csinálok érzését. Afféle átlényegülés, ami külön büszkeséggel tölthet el és kisugárzik életed más tevékenységeire is. Plusz, a hófehér borotvaszappan egy ízléses fatálban a mosdókagyló szélén mindig jobban fog kinézni, mint egy aeroszolos palack.

Mit és hogyan?

A wet shaving eszközeiről, módszereiről és legnagyobb képviselőiről böngéssz itt.