A tradicionális borotválkozás fellendülésével a cserélhető pengés biztonsági borotvákat sokan cserélik a hosszan tartó hagyományos borotvakésekre. Milyen is pontosan ez az eszköz, honnan származik, és hogy került újra köztudatba?

 

A hagyományos borotvakés olyan borotvapenge, melyet nyelébe visszahajthatunk. Nyitott borotváknak vagy „nyakvágó” borotváknak is nevezik őket; őseik a Krisztus előtti Egyiptomból származnak és tömör aranyból vagy rézből készültek.

Az első acélpengés borotvakést 1680-ban gyártották az angliai Sheffield-ben ezüstözött nyéllel, és más termékekkel együtt „Sheffield áruk” néven exportálták a Finn-öbölbe, sőt Oroszországba is. Az 1740-es években a sheffield-i Benjamin Huntsman már díszes markolatú öntött acél pengéjű borotvakéseket készített egy általa feltalált módszerrel. Ezt később a franciák és más angol borotvakés gyártók is átvettek.

Első bemutatásuktól a borotvakések a kézzel való borotválkozás legfőbb eszközei lettek több mint 200 éven át, és a 20. században is gyakori használatban maradtak. Gyártásuk alulmaradt azonban az eldobható pengés biztonsági borotvák megjelenésével, amiket a 19. században mutattak be, majd az 1950-es években megjelenő elektromos borotvák is tovább csökkentették a borotvakés iránti igényeket.

2012-től azonban elmondható, hogy a tradicionális borotvakés új reneszánszát éli. Gyártásuk és eladásuk gyors növekedésbe kezdett miután a termék az az évben bemutatott új James Bond filmben, a Skyfall-ban is megjelent. A borotvakéseket általánosságban is magasabb minőségű, hosszabb ideig fenntartható termékként tartják számon.

A német Dovo adatai hihetetlen növekedést mutatnak a borotvakések szempontjából: míg a vállalat 2006-ban 8.000 borotvakést értékesített egy év alatt, 2014-re 3.000-et adtak el egy hónapban és 110.000 megrendelésük volt három éves leadási idővel. A borotvakés megnövekedett eladási száma az olyan mesterségek megerősödésében is szerepet játszott, mint a kézművesek, kovácsok, bőrösök és fazekasok – nem beszélve a napjainkban gombaként szaporodó barber shopokról. A tradicionális borotvakés gyártók a világ minden táján aktívan működnek, az igény pedig az antik darabokra is folyamatosan nő.